dilluns, 19 de novembre del 2012

Una fira de bestiar, un convent, i un local de cinema


Fa més de 30 anys van assistir més de cinc mil persones a la Fira de Sant Martirià que es va celebrar a la plaça de Les Rodes. I no em feu dir quin any era perquè hauria de buscar entre els meus papers una mica esbarriats. Un dels actes més atractius de la Fira va ser el concurs-exposició de bestiar rossam que va arribar a la Vuitena Edició i que aleshores es deia que era considerada la més atractiva de Catalunya. Cent cinc cavalls de les cinc sessions competien per als premis que atorgava l’organització formada per l’Ajuntament de Banyoles, el Club Hípic i la Cambra Agrària Local. Per primera vegada es va poder veure una exposició de bestiar cabrum: 60 cabres sanejades, és a dir que es va controlar que no portessin la brucel.losi, un equivalent a les febres de malta, que podia ser perjudicial a les persones. Aquelles cabres eren provinents de diferents punts de la comarca de Banyoles. La plaça de Les Rodes estava plena de basses i fangueix a causa de la pluja que va caure fins a les deu del matí.

 

Al Puig de Sant Martirià hi van pujar cent persones. El 24 de novembre és una diada en la que antigament es celebrava la festa del Patró de Banyoles, Sant Martirià. Cada any s’hi venera una relíquia del Sant davant mateix de l’antic convent amb mil anys d’història. Però el convent no es veia enlloc, si bé s’hi va exposar el pla de realitzacions de l’Associació Pro Capella de Sant Martirià al Puig de Lió. Mentre es garbellava terra s’anava descobrint la Capella.

 

Portava cua l’afer del cinema Victòria. A la secció “Parlant sense embuts” de la Revista de Banyoles, un regidor deia que “l’adquisició del cinema Victòria no es pot considerar una bona inversió. Hi ha altres aspectes de prioritat. Banyoles ha d’intentar canalitzar els seus ingressos de cara als Jocs Olímpics, però la compra del cinema Victòria no s’ajusta a aquesta necessitat.  D’altra banda, l’immoble no reuneix condicions i caldrien noves inversions per remodelar-lo.

 

Són notícies per pensar-hi. Notícies de pujades i davallades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada