dissabte, 27 d’octubre del 2012

Desconillar conills


Unes setmanes abans de la festa major vèiem passar pels carrers l’home que tenia per ofici esmolar ganivets i tisores. En sentir el cant de l’esmolet i el xiulet de l’eina de tall que fregava en una mola, les mestresses de les cases s’afanyaven a sortir als portals per lliurar les eines que havien de tallar la carn de l’aviram guardat i alimentat a les gàbies que empresonaven gallines i conills. A les vigílies de la festa major la feina més amoïnadora era la de treure les bestioles dels galliners i conilleres i portar-les a la guillotina. No tothom servia per degollar els animals, però a Banyoles hi havia alguns homes que n’eren especialistes. Recordo una bona persona que era molt sol.licitada per fer aquesta feina, sobretot en el Barri Vell. Es deia Eduard i era un treballador d’una fàbrica de curtits. Quan plegava de la feina les veïnes el cridaven perquè entrés a les seves cases a garrotejar els conills. Era molt hàbil en fer aquesta feina. El primer que feia l’Eduard  en entrar a una casa era demanar que li portessin la mà de morter –aquella petita maça que no mancava a cap cuina per a fer la picada-. Un cop tret el conill de la gàbia conillera, aguantant-lo amb la mà esquerra per les potes de darrera, empunyia la mà de morter amb la mà dreta i etzibava una maçada a la closca del conill estabornint-lo o matant-lo de cop per la força de la potent tossada. Penjat el conill en un clau, l’Eduard l’escorxava i despellissava deixant-lo desconillat a fi que la mestressa el trossegés i el deixés a punt  de cassola. Un cop feta la feina, l’Eduard s’emportava la pell de conill. Per aquest treball no cobrava ni cinc cèntims. Només s’emportava la pell del conill per a posar-la estesa en els secadors de la seva llar. Quan les pells eren ben assaonades  les venia a les adobaries per les seves diferents aplicacions industrials. L’Eduard feia una bona provisió de pells de conill, ja que eren moltes les mestresses de casa que l’esperaven davant les seves cases amb el morter a la mà. En els dies de la festa major de Sant Martirià, un cop acabades les sardanes matinals a la plaça Major, passant pels carrers del barri vell hom podia sentir una  bona flaire. Gairebé tothom menjava unes bons plats de conill amb samfaina. Els bons conills tossats per un esquitx d’home, xiquet i menudet, amb un  puny vigorós, de bona garrotada a la closca.

Us desitjo una bona Festa Major amb regust de conill amb samfaina. Xup, xup!!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada