dimarts, 9 d’octubre del 2012

Els Saderra, a Ceret


En el mes de setembre de l’any 1958, a Banyoles es respirava un ambient marià en motiu de l’Any del Centenari de les aparicions de la Verge de Lourdes. Una Setmana Mariana, a l’església de les Carmelites, fou dirigida per dos capellans de la Casa Missió banyolina. Era en les acaballes d’un estiu saturat de sequera.  Per implorar la pluja que tanta falta feia pels nostres camps, a la parròquia de Santa Maria començaren uns dies de pregària. S’acabava un estiu en que el sol, cremant  de debò, ens obligava a treure’ns els mocadors per eixugar-nos la suor. Sort n’hi havia que les fonts encara rajaven, i fins i tot se’n reconstruien perquè no manqués enlloc aquest do natural tan apreciat que és l’aigua. Fou admirable la reedificació de la font de sant Nicolau laboriosament treballada pels components del Centre Excursionista Banyoles i que tanmateix s’inaugurà el 12 de setembre en aquell prat cap al camí de Rocacorba en un dia en que els components de la cobla Canigó bufaren i rebufaren tocant els seus instruments en una audició de sardanes.  En finalitzar la música es posà a tronar i tanmateix arribà la pluja tan esperada.. 

Aquell setembre de 1958 fou un mes que en alguns carrers de la ciutat s´hi veié una gran aglomeració humana. En els carrers  Mercadal i Abeurador una multitud s’hi aplegava per contemplar en els aparadors dels comerços Yani i Rigau els espectacles gratuits de la televisió italiana, S’interessaven especialment les dones mestresses de casa preguntant quan hi hauria televisió espanyola per tal de poder veure els serials que fins llavors només podien escoltar per ràdio.  Les festes de la Mare de Déu d’Agost d’aquell any havien estat de les de més afluència de forasters, Poques vegades s’havien concentrat tants automòbils i vehicles motoritzats. Els urbanos veien els carrers invadits de vehicles. No sabien com sortir-se’n. Els hotels i las  fondes, concorregudíssims. I un cop acabades les festes, s’acabà també la brillantor lluminotècnica. Faltaven bombetes en alguns carrers i els futbolers es lamentaven que també mancava llum en el Campo Municipal de Deportes. A l’Ajuntament es disposava que deixarien de pagar impostos els propietaris dels  carros que durant deu anys substituissin les llantes de ferro per altres de goma. Fòra soroll!!

Prou que en farien de soroll les 200 persones de Banyoles que es desplaçaren a Ceret per assistir al Primer Festival de la Sardana en el que s’homenatjava als compositors Josep i Manel Saderra. Allí, les cobles La Principal de Perpinyà i La Principal de Cassà de la Selva interpretaren escollides sardanes dels compositors homenatjats.També hi participà la coral Harmonies del Llac aplaudida entusiàsticament per la gran assistència de públic que acudí a la capital del Vallespir. La premsa del nostre país ho silencià tot. Únicament la revista local Horizontes (num. 147, any 1958) se’n feu ressò en una notícia escrita en castellà- com era imposat en aquells temps-. Sortosament, encara avui dia hi ha algun dels assistents que recorden entusiasmats aquell important esdeveniment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada