dissabte, 28 de juliol del 2012

El Trio Farobar


Van debutar a l’any 1948 en el teatre Mercantil en un espectacle organitzat pels estudiants banyolins Miquel Gussinyé i Joaquim Gratacós (Kel i Kim), amb el títol de Taxi a can Xampi!. O sigui, Taxi a can Xampinya! que era el nom que els banyolins havien imposat a la sala del Mercantil de la plaça dels Turers.  Capgirant el títol de Taxi al Cómico!, una revista de molt èxit en un teatre del Paral.lel barceloní, el Taxi a can Xampi! banyolí va obtenir un èxit extraordinari en una única sessió de nit amb la sala plena de gom a gom –cap a mil espectadors- d’aquell teatre enclavat al primer pis de l’edifici.



En aquell espectacle hi va debutar un trio local de guitarres amb veus que imitaven el famós Trio Calaveras que sortien molt sovint en les pel.licules mexicanes d’aquella època. Aleshores el cinema mexicà era molt popular, i en algunes d’aquelles pel.licules hi destacava el cantant Tito Guizar que va ser l’actor principal del film Allá en el Rancho Grande.  D’aquí va venir que alguns fans de la pel.licula i del guitarrista cantant , afeccionats a la música mexicana, es reunissin els caps de setmana per a fer xeflis i tabola en el restaurant de can Xavanet. Tot cantant i endrapant van decidir batejar el restaurant de la placeta del Carme amb el nom de Rancho Grande. Entre aquells nois amics de la gastronomia i de la cantoría hi havia en Rafel Farreras, en Jaume Roura i en Gerard Barba,      els tres debutants de l’espectacle de can Xampinya, que es van imposar el nom artístic de Trio Farobar ( Fa de Farreras, Ro de Roura i Bar de Barba). Entusiasmaren al públic cantant davant de la patronsita mejicana la Virgen de Guadalupe que devia ésser dins l’ermita pintada en el decorat del monte Tepeyac dissenyat pel banyolí Jordi Gratacós i Laqué.

Com a part final de la primera part els veièrem en un quadre titulat En un bar de Michoacán, i aquí sí que els charros mejicanos banyolins van poder lluiir-se en un derroche de música y canto, expandint-se encara molt més quan en la paròdia de Romeo y Julieta van formar un mariachi envoltant a un Romeo que cantava Ay Julieta no te rasques!.



El Trio Farobar es presentava fastuosament amb vestuari típic mexicà, amb sarape i barrets de la casa Paquita de Barcelona. Val a dir que cantaven molt bé. El públic els aplaudí així com a tota la resta d’afeccionats locals que van col.laborar en l’espectacle de Produccions Kel’s- Khim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada