dijous, 26 de juliol del 2012

Passeig d'estiu per la plaça Major




Extracció de fanals. Sostracció de bancs. Arbres caiguts, tallats, arranats, destroncats i desarrelats. Tanques i filferrades. Rases i sots. Sol de justícia. Mini-concentració. Cinta de dol... Ha desaparegut el centre de la plaça major dels nostres records. Resten les façanes, belles, admirables, i la meravella d’algunes finestres i balcons. Ara es veuen més que mai algunes velles façanes que necessiten un rentat de cara. Al mig de la plaça ressalta la pedra dura i un cèrcol pedregós que alguns diuen que és una fossa sèptica, altres un pou, una font, una sínia.  Mira que bé! El guarà, l’ase de Banyoles podria tornar al bell mig de la plaça Major donant voltes a la sínia. Seria un gran atractiu turístic! A mesura que avancen les obres de desenterrament i desarrelament es veu clarament que el que havia pronosticat l’escriptor Josep Pla podria ésser una realitat. Deia l’escriptor empordanès: “ La plaça porticada de Banyoles és una meravella. Jo n’estic enamorat. Si jo pogués, hi viuria, -i exactament passaria una gran part del dia i de la nit en aquesta plaça. Em faria el mateix efecte que si visqués a Itàlia - quan estaria cansat de la fonda o dels cafès, passejaria per sota els arcs... Demanaria a l’autoritat municipal de torn que posés al bell mig de la plaça  un raig d’aigua que ens recordés el color dels faigs que es veuen al cor de la Garrotxa... Voltats de bancs i de caixes d’estalvis i de botigues, aquests colors donarien a Banyoles una compensació que explicaria el seu esperit d’una manera aproximada. Es gairebé segur que no me’n farien cas. Seria igual. Jo continuaria passejant per la plaça”.



Com Josep Pla, seguirem també nosaltres passejant sota les voltes mentre esperem –potser inútilment- que col.loquin sota les arcades  els llistonats bancs desapareguts a fi de que durant aquests –aproximadament- dos anys en què duraran les obres, podem contemplar, entre sol i ombra, l’evolució dels treballs i fer córrer la nostra imaginació que veu al bell mig de la plaça aquella font italiana somiada per Josep Pla , amb brolls d’aigua que –des del nostre punt de mira banyolí- podria sorgir d’estàtues llegendàries i simbòliques com les del bou d’en Morgat i el drac de la Draga, sobressortint, altiva, la bella Goja de Banyoles.



Potser és un somni. Com el de Josep Pla.  Com ell, jo també dic: És gairebé segur que no me’n faran cas. És igual. Jo continuaré passejant per la plaça –perdó - vull dir per les voltes de la plaça de Banyoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada