dimecres, 25 de juliol del 2012

Paletes i gavetes

I macetes i nivells, pics i picots, plomades i rasquetes, escarpres i cordes, tremujes i trituradores, “carretilles”, excavadores i formigoneres. Han estat de sempre les eines i conceptes propis dels paletes. Eines que empren per treballar amb ciment, calç, formigó i grava. Amb rajoles, maons i morters. Amb totxanes, totxos i uralita. Envoltats de runa i de sorra per tots costats i damunt de bastides, al costat dels guixaires.
Recordo els paletes quan muntaven bastides, i al meu pare –especialista en fer encanyissats per a cels-rasos- teixint damunt els taulons i clavant claus a la canya oberta i esberlada que havia de ser promptament enguixada.  Els cels-rasos es feien en els sostres de cases particulars i havia ajudat a teixir-ne en algunes cel.les del Monestir, en el sostre de l’escenari del cinema Modern, a la “casa-administració” del pantà de Crespià i a l’hangar d’aviació que es construí en el bosc de Centenys, vora el pla de Martís. També havíem fet festa per Sant Antoni, el sant de Pàdua que quan estava predicant  va fer el miracle de salvar els que mentre l’escoltaven van caure d’una bastida. Els italians encara se’n recorden, i també molts  fidels d’arreu del mòn que acudeixen en pelegrinatge fins a la basílica de sant Antoni de Pàdua per venerar, tocar i besar les relíquies del monjo franciscà que va destacar pels seus sermons damunt de les bastides.
Hi hagué un temps que a Banyoles hi havia empreses d’obres que nosaltres en dèiem “Companyies de Paletes”, amb noms popularitzats per la ciutadania, com “Els Soviets”, en “Nara” o en “Geroni Vedella”, amb bons mestres i una bona quantitat de manobres que ajudaven en la feina als paletes., portant-los-hi materials, pastant el guix o estirant la corda. Eren en Quim, en Pau, en Pere o en Berenguera. Més tard arribaren els manobres d’Andalussia. Es deien Manolo, Pepe, Perico o Joselito. I ara en tenim  alguns de diferent color i amb noms com Mustafà, Mohamed, Makumba o Mafatou. I a esperar als que pujaran!. A dalt de les bastides. Per aixecar fonaments. Els paletes i els manobres tenen fonaments, motius i raons suficients per dir que la ciutat l’aixequen ells. Bona festa!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada