dilluns, 27 d’agost del 2012

Els Comerma


En Vadó i el seu succesor. A les darreries de l’estiu passat la premsa es fèu càrrec del ressó que tingué a Banyoles el tancament de la botiga de can Comerma, un comerç banyolí que des de feia anys i panys s’hi havia venut bona granussa.  Recordo els Comerma quan a la meva joventut tenien ben arriada la botiga en el carrer de la Porta dels Turers al costat de la tenda de camises i betes i fils d’una dona popularment coneguda amb el malnom de Teta Forra, a la cantonada mateix del carrer de l’Abeurador. Després de la mort d’aquella dona, la botiga dels Comerma s’amplià en tota aquella cantonada. Era ja en el temps on en Pere Coll, casat amb la noia petita de can Comerma es fèu càrrec de l’establiment que els seus sogres havien iniciat.  Jo havia conegut el seu sogre, en Vadó Comerma, i amb ell havia actuat en el teatre del Cercle de Catòlics durant la dècada dels anys quaranta. Aleshores el popular botiguer era president de la societat del Círculo de Católicos i al mateix temps actuava en el teatre amb una veu poderosa i cridanera eixordant fins i tot els espectadors de la primera fila. Cantant a la Schola Cantorum de Ntra. Sra. de Montserrat, la seva enèrgica veu, des del Cor del temple de Santa Maria ressonava sota la volta gòtica per les festes nadalenques i el seu solo del pastor Patllari era esperat per tots els fidels que somreien en escoltar aquella veu que cantava que no volia anar a Betlem perquè tenia els esclops fets malbé. En les meves primeres sortides a escena vaig tenir ocasió de compartir amb ell les trifulgues dels dos pastors d’Els Pastorets. En Vadó Comerma era l’alcalde Borrego i jo un esquifit i denerit Bato que havia de fer un gran esforç per carregar-me  damunt l’espatlla aquell corpulent personatge.

 El seu gendre, en Pere Coll i Company fou un digne succesor des botiguers Comerma, i ja havia deixat enrera aquell vell ofici de joventut, especialitzat en selecció de llavors del que n’era un bon coneixedor. Representà a Madrid la província de Girona amb pràctiques de collites i organització del camp. Allí va parlar de les cuques d’userda, les papes, les orugues, del pugó, dels cadells, de les formigues i dels insectes xucladors.. Era un savi en la matèria. Però a Banyoles la saviesa l’engegà amb la cuita de granussa a la botiga de can Comerma. Al cap i a la fi, tot era cosa sorgida del camp.

En Pere Coll ens va deixar a l’inici de la passada tardor. La seva bonhomia i la seva atenció envers la clientela de la botiga de can Comerma serà sempre en el record dels banyolins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada