A la tardor
passada, en un programa de Ràdio Banyoles, el carrosser jubilat Josep Congost
ens explicava coses molt curioses sobre el seu ofici que venia de molt lluny.
El recordem quan ell i el seu pare treballaven al carrer del Canat i quan
tenien apilades una munió de rodes en els dies de fira a la plaça de Les Rodes
– ja ho veieu, allí tot eren rodes- A
més de les coses del seu ofici ens destapava secrets d’una altra feina que,
evidentment, ell no havia fet, però que estava una mica lligada amb la seva: la
feina dels ferradors i de la col.locació de ferradures que es solia fer a
l’exterior d’aquells obradors, on encara, en un d’ells es poden veure les
anelles que servien per amarrar-hi els animals al qual s’havien de col.locar
les ferradures.. Quan en Marés es posava a la feina davant de casa seva al
carrer de Colom, i en Massanella a la plaça dels Turers, els veïns d’aquell
sector participaven en sentir el tuf de socarrimat. Les ferradures i els
ferradors eren insubstituïbles. A Banyoles – com a per tot arreu- hi havia molt
de bestiar rossam – eugues, matxos, cavalls, burros i burres-. I si no anaven
calçats, malament ho tenien pels seus unglots. De ferradors n’hi havia a cada
poble. Però no tots sabien ferrar bé. Perquè ferrar, més que una feina, és un
art.
En aquest món
d’avui es veuen coses de mal ferrar. Persones que també són difícils de
domesticar o de convèncer i que solen tenir un geni propi. Fa pocs dies vam
veure un personatge de mal ferrar a l’escenari del nostre teatre Municipal.
Guarnit de ferro, era ficat dintre una armadura rovellada. Ens va fer riure
molt en la representació de “Brams, o la kumèdia dels herrors” quan
s’entaforava amb mala traça la ferralla dels braços posant-se-la a les
genolleres. Mal ferrat i mal girbat, al final en Toni Albà ens va demostrar una
perspicàcia de bon actor i bon ferrador.
Els ferratges més
bons pels humans són aquells que ens diu la cançó tradicional que cantava una bella noia: “Aquest jove que ara
passa – n’és el meu enamorat, - deu-li palla, deu-li grana – deu-li beure un ou
ferrat”. I si pot ésser, acompanyat d’aquell vi de gust fort que se’n diu “vi
ferrat”. Com el que bevien temps enllà els ferradors que sovint traguejaven del
gallet del porró per sostreure el tuf del socarrimat de les ungles i petingles
dels cavalls.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada