dilluns, 24 de setembre del 2012

Diversions barates


Les diversions que es podíen trobar més barates –en les dècades dels anys 40 i 50- eren les d’anar al cinema. A Banyoles hi havia el cinema Mercantil a la plaça dels Turers, el Victoria al passeig del Generalísimo i el Moderno al carrer Dr. Hysern. Les sales de cinema s’omplien totes en les sessions de tarda dels dies festius. Els espectadors desitjàvem veure les bones pel.licules que ens encolomaven com de l’última fornada de Hollywood, però gairebé totes eren endarrerides. Entremig de les dues pel.licules llargues dels programes dobles es passava el Noticiario No-Do que portava el subratllat de El mundo entero al alcance de todos los españoles. Gaudírem molt amb les pel.licules de més éxit mundial, algunes retallades per la censura i fins i tot doblades amb   canvis de diàlegs. Els dobladors no devien saber anglés perquè pronunciaven els noms tal com eren escrits: James, Maureen, Mary, Wallace, etc. i com que els espectadors tampoc sabíem la llengua anglesa vam haver de conformar-nos amb el que   ens deien.

El Moderno –que havia estat un dels locals més antics de la ciutat-  restà marginat quan els mateixos empresaris –els Gratacós- decidiren que es construís el Victoria en un terreny fangós propietat del sr. Tresserras. El Moderno és convertí en el cine dels petits”amb l’assessoria de la Asociación de Padres de Familia que vetllava perquè la mainada pogués veure pel.licules de la classificació número 1 (aptas para todos los públicos)

La majoria de les pel.licules nord-americanes eren la base dels programes dobles. Aquests consistien en una pel.licula de complement (el públic en deia la dolenta) i la base era, evidentment, la bona, si bé algunes vegades resultava que era més bona la primera que la segona, però els empresaris banyolins es regien per els preus que n’havien pagat, o sigui que consideraven bona la pel.licula més cara.

A les sales de ball els preus també eren populars i les parelles ballaven aferrades a 2 milímetres de l’abraçada. Al Cap d’Any , a l’hotel Flora es feia el reveillon, i la majoria dels assistents eren de la classe social mitjana i de les més alta que en termes populars de la ciutadania en deien la crema. El xampany,en els anys quaranta era massa car per la classe treballadora. Fou més endavant quan, cadascú a casa seva celebrava el reveillon menjant torrons partits a trossos de la barra grossa i que es menjaven amb satisfacció mentre es bevia el xampany més barat que es trobava. I el xampany es bevia amb delectació, i si no era tan bo com el que es destapava en els reveillons, també es trobava deliciós: mentre petés i fes barromera ja en teníem prou. I un cop begut que poguèssin fer un bon singlot i poder dir Hip, hip, hurra!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada