divendres, 7 de setembre del 2012

Els "sarsueleros"


No totes les sarsueles són de bon païr. M’ho diuen alguns amics jubilats que segueixen assiduament les sortides  que s’organitzen en dies plàcids per a degustar una acceptable sarsuela per dinar i una fluixa sarsuela del género chico a mitja tarda. En l’aspecte líric, els banyolins hem estat sempre sarsueleros. Ja fa més de cent anys que per les festes nadalenques degustem la zarzuela pastoril dels Pastorcillos, El nacimiento del Salvador o  la redención del esclavo que per a nosaltres sempre han estat Els Pastorets, i que ara s’han convertit en l’espectacle musical d’Els Pastorets de Banyoles en versió catalana i ben nostrada.

L’afecció a la música a càrrec de cantants sarsueleros ja ve de lluny. Els actors de teatre local havien afinat les seves veus líriques en tots els escenaris dels teatres desapareguts de Banyoles. Apart  d’Els Pastorets, el record més llunyà que tinc d’haver escoltat cantants banyolins a les sarsueles és del 1939, quan una joveneta Maria Figueras afinava la gargamella en el sainet líric de Carlos Arniches Los aparacidos, aconseguint que els espectadors del teatre Mercantil quedessin bocabadats pel refilar rossinyolesc de la cantatriu que anys a venir ressaltaria a la coral de la Polifònica de Banyoles.

En una vetllada benèfica dels Reis dels Pobres en el mateix teatre Mercantil vam veure una orquestra de músics esguerrats que  donaven un toc d’humor a la sarsuela La alegria de la huerta. Com que els falsos músics eren actors populars a Banyoles (el llauner Cels, en Nenas, en Friselda i en Ventoses- representant els tipus de coixos, mancos i guenyos, la cosa encara feia més gràcia. El galant, el tenor, el guapo, era en Jaume Font, conegut per a tots com en Met de ca la Fustereta. Cantava bé i era un expert en les cloendes de festes on hi cantava cançons de moda com Solament una vez, Mirando el mar o Muñequita linda, novetats d’aquells moments que gairebé sempre cantava acompanyat al piano pel mestre mestre (mestre de música i mestre d’escola) Josep Maria Dalmau. En Met Font va ser qui va cantar la sarsuela catalana Els bandolers, representada al Cercle de Catòlics. I també va ser una de les veus més aplaudides en Els Pastorets fent d’esclavo Uriel cantant la romanza de Cual buscan las flores, del sol y el calor, amb un ram de flors a la mà, aplaudit per un públic que sempre en volia més. Per acontentar-lo, en Met de ca la Fustereta arrancava floretes del ram i les llençava a les espectadores admirades pel seu cant tan fi.  Ai, sí !!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada